Deníček Yuhůův

archiv za měsíc leden 2018

30. 01. 2018

trvaly odkaz

Naivnu skolacku

Přišel mi mail psaný slovensky. Náhled mailu zněl:

Mam jednu skolacku, mozno naivnu...

Říkal jsem si, že to může být zajímavé, taková naivní školačka. Ale celé to bylo takhle:

Mam jednu skolacku, mozno naivnu otazku.

12. 01. 2018

trvaly odkaz

Statistiky prezidentských voleb

Trocha statistiky z minulých prezdenských voleb z období samostatné České republiky.

Dva ze tří dosavadních prezidentů byli bývalými premiéry ČR. Ve všech případech byli zvoleni bývalí premiéři nebo prezidenti.

Ve všech případech volby, která skončila zvolením prezidenta, byl zvolen kandidát, který již v nějaké předchozí volbě prezidenta republiky kandidoval (třebas i neúspěšně).

Ve čtyřech případech z pěti vyhrál někdo, kdo kandidoval už v předchozích letech. Jedinou výjimkou je první úspěšná volba Václava Klause v roce 2003, který v předchozích letech na prezidenta nekandidoval. (Rozdíl oproti předchozímu odstavci je způsoben třemi neúspěšnými volbami v roce 2003 a 2008, které nikdo nevyhrál a musely se opakovat.)

Je jasné, že přímá volba, kterou máme teď, je typově něco jiného, než nepřímé volby v letech 1993 až 2008. Lepší je podívat se na jedinou přímou volbu, která byla v roce 2013:

Bývalí členové vlády se umístili na prvním, druhém, třetím, čtvrtém a šestém místě. Bývalí premiéři na prvním a třetím místě.

Složitá osobní nebo politická historie kandidátů (Zeman, Schawrzenberg) nebyla překážkou pro dobré umístění, ale ani automatickou zárukou úspěchu (Bobošíková byla poslední).

Nominace stranami nehrála větší roli. Výsledky některých kandidátů stran vysoce přesáhly preference nominujících stran, u jiných byl zisk výrazně nižší než preference nominujících stran.

Jak to vypadá dnes: Miloš Zeman je bývalý člen vlády, bývalý premiér s mnoha skandály, současný prezident a v minulosti už na prezidenta kandidoval. Osm dalších kandidátů na prezidenta v minulosti nikdy nekandidovalo. Další bývalý premiér (takže i člen vlády) mezi kandidáty je pouze Mirek Topolánek.

Mohu-li si pouze na základě předchozích dat dovolit smělou extrapolaci, pan prezident Miloš Zeman je významný favorit těchto prezidentských voleb. Pro Mirka Topolánka hovoří bývalá premiérská funkce, takže soudím, že jeho preference jsou výrazně podceněné a má velké šance pro postup do druhého kola. Složitá minulost mu nemusí ublížit.

Je jasné, že kritéria, které jsem zde jmenoval, jsou zatížena chybou, které se blbě odhaduje. Více o volebních preferencích rozhodují osobní vlastnosti kandidáta, jeho známost a kvalita kampaně, to vše se ale blbě měří a počítá.

Co z výše zmíněných dat podle mě plyne pro BUDOUCÍ volbu prezidenta: Pokud se rozhodnou znovu kandidovat, budou nynější kandidáti na prezidenta v příští volbě poněkud zvýhodněni. Odradit by je mohl špatný volební výsledek v prvním kole. Pokud dnes volíme, nevybíráme prezidenta pouze pro budoucí volební období, ale tak trochu vybíráme dalšího prezidenta třeba i pro následující desetiletí. V příští volbě totiž nebude kandidovat vážený pan prezident Miloš Zeman. Někteří z těch, kdo dnes kandidují proti němu, si to podle mého názoru dobře uvědomují.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz