Deníček Yuhůův

archiv za měsíc duben 2012

03. 04. 2012

trvaly odkaz

Klikání po večerech

Během svých nedávných jižních cest jsem se tak trochu těšil domů do Čech. Že tady bude docela chladno, že tu budou kamarádi a že si budu moct po večerech klikat na počítačích a dělat, co mě baví. Třeba jsem se těšil, jak si začnu rezervovat knížky.

Městská knihovna v Praze od března zavedla službu, že si můžu zarezervovat a nechat přivézt libovolnou knížku z fondu knihovny do své pobočky na Smíchov. Teprve teď jsem se dostal k tomu, abych si prošel svůj dlouho střádaný seznam knižních přání. Jedna rezervace stojí jenom deset korun. Když jsem posledně platil v knihovně zálohu na kredit na pokuty, paní knihovnice se velmi divila, že jí dávám pětistovku a nechci nic zpátky. Ale na pokuty to nebude. Už jsem si teď vyklikal rezervace za tři stovky. Asi si budu muset dát nějaké volno z práce, až všechny ty knížky dorazí. Vlastně proč ne? Nechám svítit sluníčko, naložím knížky do brašen a vyjedu kolmo někam na jih od Prahy sednout si na kopec a číst.

Taky oklikávám starší filmy. Co nenajdu na Youtube nebo na Yandexu, válí se někde jinde, třeba na Baidu. Koukám na ně většinou na svém mrňavém ajfounu, protože jsem líný vstávat a pouštět projektor. Asi nejvíc se mi líbily Pelíšky. Z nějakého podivného důvodu jsem je dříve neviděl. Kousal jsem se celou dobu do rtů, jak to bylo dobré. Fakt nechápu, jak je možné, že dneska už nikdo neumí udělat film s normální dramaturgií, kdežto dříve to šlo. Ten film byl až kouzelný. Do breku jsem šel ve scéně, kdy přilétají ruská letadla. Uvědomil jsem si totiž, že to není pohádka nebo příběh, protože ta letadla opravdu přilétala. Fuj, to se opravdu stalo!

Pustil jsem se zase do aktualizací Jakpsátwebu. Je to čím dál tím horší, protože ty stránky stárnou a technologie se vyvíjí. Nejhorší je, jak mám asi znát nejmodernější postupy na vývoj webů, když je sám nepoužívám? Místo toho se v Seznamu hrabu v technologiích, které jsou z principu tajné. Škoda (i když zábava). Tak si aspoň dělám pokusy s novými html tagy a postupem času pozoruju, jak se mi v poště a v úkolech k vyřízení hromadí nové a nové položky. Budu si někdy muset vzít asi z práce volno nebo to aspoň po večerech hezky všechno oklikat.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik/
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz/