Deníček Yuhůův

archiv za měsíc jen 2005

15. 10. 2005

trvaly odkaz

Best before nine eleven

Jak jsem se stěhoval na půdu a zpátky, tak mi prošly rukama všechny moje zásobní potraviny, které jsem skladoval na horší časy v horní polici ve skříňce. A jak jsem teď bydlel na půdě, pojal jsem v úmysl, že něco z toho rovnou spotřebuju, ať se to nezkazí.

Mezi mé vrcholné idylky u počítače pod vikýřem patří šálek instantní polévky. Pomalu si usrkuju a doplňuju soli. Kdysi jsem měl v oblibě zejména brokolicovou a česnekovou. Jednu z těch česneček jsem si tedy umíchal.

Něco mi na té polévce od začátku nesedělo. Měla nějakou divnou vůni, pak i divnou chuť. Třeba je prošlá, pomyslel jsem si, měl bych to zkontrolovat. Během rekonstrukce půdy jsem vyhodil tisíce věcí do velkého odpadkového pytle. Místo idylky srkání polévky pod vikýřem jsem tedy přehraboval odpadky a hledal v nich sáček od polévky, který jsem právě vyhodil. Nakonec to ovšem stálo za to. Ano, ta instantní polévka měla po datu trvanlivosti.

Datum doporučené spotřeby najdete na svaru. Mrknul jsem na svar. O9 II Ol. Copak je to za kód? Datum minimální trvanlivosti česnekové polévky. Se smutkem v očích jsem kouřící hrnek vyléval. Jedenáctého září 2001 je přeci jen už prošlé datum.

trvaly odkaz

Sjezd Střely

Padla noc. Stáli jsme polomokří na břehu řeky, odevzdali jsme loď. Čekala nás cesta stopem 30 kilometrů daleko, kam nevede silnice. Obvykle cestování neplánuju takhle hloupě. Chtěl jsem se k autu vrátit stopem, ale počítal jsem se třemi hodinami světla. Ještě že mám tu kliku.

Náklaďák s vlekem se potmě hnal osmdesátkou po rozbitých silnicích do Mladotic. "Takovejch lidí tam na té řece bylo, že ani nevim, co je na tom může bavit," děl řidič a přeřadil do zatáčky na trojku.

Odpovídal jsem opatrně: "Ona ta Střela se pouští jenom jednou nebo dvakrát ročně. Proto se tam sjelo tolik lidí."

"Tak to pak jo." Vyšel měsíc. Svítil mi na mapu, řidič vleku s loděmi se nechal navigovat. Za chvíli z naší cestu odbočí na Kralovice a pak rozbitou jesenickou silnicí nahoru na Karlovarku.

Normálně řidiče neklamu, ale byla noc, zima a nepříjemná situace. "Kdybyste to vzal přes Blatno, tak se dostanete na Karlovarku rychleji." (Blatno je blíž mému autu.) Takže tady ne na Kralovice, ale doleva. Trochu jsem se styděl.

Nakonec se moje zlomyslná navigace ukázala být výhodná pro obě strany. Silnice z Mladotic přes Blatno na Petrohrad se ukázala jako kvalitní a byla takhle v noci prázdná. Vlek s loděmi nakonec jel po optimální trase.

Podzimní sjezd Střely je nádherný a náročný. Z vypouštěné Žlutické přehrady se do jinak poloprázdné řeky dostává hodně vody, takže se to dá sjíždět na kanoi. Z Chyší do Mladotic je to ale docela hodně dlouhé, ke konci už jsme nemohli. Vyčerpání se dostavilo dokonce už u Rabštejna, jenže to byl nejdynamičtější kus řeky ještě před námi. Když jsem byl malý, snil jsem o dobrodružství v rozbouřených říčních roklinách dálných krajů. Až na ty dálné kraje se mi to tady splnilo.

Ještě bych měl doplnit, že z Blatna jel vlak do Chyší zrovna deset minut poté, co jsme dorazili na nádraží. Trapné štěstí.

trvaly odkaz

Pařba Natural Selection

Existuje na světě jenom méně lepších zábav, než když se dvanáct lidí sesedne v jedné místnosti ke svým počítačům a začnou si hrát. Už dlouho s kamarády ujíždíme na hře, co se jmenuje Natural Selection (eNeSko). Pro zasvěcené připomínám, že je to mód do HalfLife.

Normálně je to chodička, to znamená že se běhá chodbami a střílí. Na Natural Selection je zajímavé, že to má i určitou strategii a že tým musí spolupracovat. Dokonce je tam role boha mariňáckého týmu, kdy bůh vidí členy svého týmu shora, naviguje je a hází jim náboje. Členové druhého týmu oproti tomu hrají za zvířátka. Začínají jako prasátka a mutují do vrány, upíra, krtečka nebo nosorožce, podle toho, co si vyberou a na co mají zdroje. Ostatní tedy říkají, že to nejsou zvířátka, nýbrž alieni (vetřelci) a že nosorožec je oonos a upír není upír, ale lerk. Prostě tomu nerozumím.

Mně se normálně u chodiček dělá blbě a nikoho netrefím, ale v týmu mariňáků aspoň můžu stavět a pájet stavby, než mě zabijou. Můžete-li, zkuste si NS zahrát. Nejlepší je to na prodloužený víkend v Olešné.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz