Deníček Yuhůův

archiv za měsíc bezen 2005

29. 03. 2005

trvaly odkaz

Cesta k angličtině skrze vědu

Proč mi někdo, když jsem byl malý, neřekl, že pro studium různých věd, které mám tak rád, budu potřebovat hlavně angličtinu?

Jsem ročník 74, a tak se to dá vysvětlit režimem. Pamatuju si na jdene článek v ruštině, ve kterém se pravilo, že v ruštině se nachází 80% světových vědeckých článků (myšleno v přírodních vědách). A že tedy nemá cenu studovat jiné jazyky. Skoro jsem tomu věřil. Tenkrát to možná byla trochu pravda, ale dnes už rozhodně ne. Zhruba čtyři roky na to, když jsem se začínal zajímat o věci, které v češtině už popsané nebyly, jsem si to vychutnal na plno -- v ruštině nic, v angličtině všechno. Jenomže anglicky jsem tehdy rozuměl mizerně. Naštěstí jsem si sice ve třeťáku a čtvrťáku psal pár sešitů anglicky (tenkrát už se to smělo), ale stejně bída.

Zrovna si poslouchám Feynmanovy přednášky. Dají se najít v empétrojkách. Feynmana miluju a je mi líto, že mu občas něco nerozumím. Potřeboval bych ho vidět, jak to říká a jak na tu tabuli píše.

Občas mám závrať z toho, když si uvědomím, jaké obrovské množství informací je na wwwebu. A porovnávám to s realitou končících osmdesátých let, kdy jsem měl beznadějně přečtených všech šest polic slánské knihovny, které pojednávaly o vědě. Pamatuju si tenkrát, že nebylo co číst! Doma jsem prošmejdil půdu, stejně už nebylo co číst. Tomu říkám bída.

Také si pamatuju, že nebylo co číst v angličtině! Časopis Friendship bylo to jediné, co se dalo. To byl povinně odbíraný časopis psaný derivátem angličtiny tak, aby obsahoval co nejméně slov, ale v co nejšílenějších slovesných vazbách. Přitom to byla díky zvoleným tématům šeredná nuda. I dneska, když se dívám do učebnic angličtiny třeba pro jazykovky, ale i pro základky, tak je to divné. Sice spousta barevných obrázků (to za nás nebylo), ale jinak prašť jako uhoď. Jenom těch chyb je tam méně.

Dneska, když se zabývám třeba studiem algoritmů vyhledávačů, musím chodit do anglických textů. Je mi úplně jasné, že kdybych se angličtinu učil na tomhle typu materiálů -- na něčem, co mě fakt zajímá -- že bych se ji naučil rychleji. V devadesátých letech jsem se podstatnou část angličtiny nakonec naučil na Bibli -- protože mě zajímala.

21. 03. 2005

trvaly odkaz

Zpráva o spícím panákovi

Ještě žiju, nebojte. Jenom hodně spím a nechce se mi nic psát.

01. 03. 2005

trvaly odkaz

Sníh a řidičák do roka a do dne

Pamatuju si pondělí prvního března 2004. Vypravil jsem se ráno do města, bylo nasněženo. Cestou jsem se poprvé stavil v autoškole, abych se zeptal, jak se vůbec dělá řidičák. Potom jsem zašel do knihovny a s foťákem pak vyrazil na Slánskou horu. Bylo mírně nasněženo. Dnes je taky nasněženo, třebaže jinak.

Tenkrát jsem cestou trochu fotil. Když jsem se oproti tomu vydal na Slandu fotit předminulý týden v sobotu, tak na svazích bylo bláto blátíčko a cestou jsem ztratil náhradní baterky. Zjistil jsem to až nahoře na hoře a bylo mi jich líto, tak jsem se stejnou cestou vydal je hledat. Kromě toho, že jsem nic nenafotil a baterky nakonec nenašel, jsem několikrát na tom blátě skoro hodil hubu hubičku. Znáte to, cesta z kopce je vždycky horší.

Včera bylo taky pondělí a přestože jsem nastydlý (to mám z toho lyžování), vydal jsem se do města pro řidičák. Do roka a do dne, mám ho v ruce. Je to taková plastová kartička z umělé hmoty. Jsem ale blbej, měl jsem se před focením víc oholit, na řidičáku teď vypadám jak koňský handlíř s nožem v zádech. Potkal jsem v knihovně náhodou Haničku, šli jsme na čaj a Hanička při pohledu na můj řidičák prohlásila, že se stejně nikdo sobě na fotce nelíbí. Což od ní bylo velmi ohleduplné.

To mi připomíná, že jsem ještě nepsal o tom, jak jsem v autě dělal zkoušky. Na úřadě v tom okénku na řidičáky byl teď totiž ten pán, co jsem s ním ty zkoušky dělal. Docela príma projížďka, zajeli jsme taky na parkoviště k Bille.

"Zaparkujte vedle toho forda", řekl zkušební komisař ze zadního sedadla.

Což je problém. Osobně rozeznávám auta pouze podle barev. "Vedle toho modrýho?" zeptal jsem se. A on na to:

"Vy tu někde vidíte modrýho forda?"

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik/
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz/