Deníček Yuhůův

archiv za měsíc kvten 2004

25. 05. 2004

trvaly odkaz

Povídání o bílém čaji

Napřed se mi rozbila varná konvice. Já mám vůbec smůlu na harware, všechno se mi rozbije. Třeba minulé léto jsem vůbec nemohl odesílat esemesky, protože mobil prostě neodesílal. No a ta konvice. Tak jsem ji zkoušel opravit. Měla totiž rozbitou tepelnou pojistku, prostě se vypínala dříve, než se voda začala vařit. Tenhle bug konvic znám, zpravidla pomáhá odvápnění. Ona totiž jak se ta spirála obalí vápencem (a ve Slaném je velmi tvrdá voda), tak potom spirála hřeje méně vodu a více sebe, takže s větší pravděpodobností vycvakne pojistku. Tepelná pojistka je takový dvoustavový ohnutý plíšek v obvodu u spirály, co je stále v pohodě, ale pak jak se zahřeje, tak najednou zhimm a úplně se překroutí a rozepne obvod.

Nebo třeba foťák loni v létě, jak mám tu smůlu na hardware. Tak ten se po dvou dnech, co jsem ho měl, začal vypínat. Prostě se vypínal. Jako vypadalo to, že je to baterkama, ale nebylo. A jak se vypínal, tak občas nezajel objektiv a já jak jsem odjížděl na Pravdu, jsem si ten foťák dal do báglu, protože se mohl zase časem zapnout. Jenže jak byl ten objektiv vystrčenej, tak to tlačilo na display a rupnul. V opravně jsem potom reklamoval to vypínání, jenomže mi opravili jenom ten display a furt se to vypínalo, prostě pech, načež ještě přestěhovali opravnu.

A když se spirála odvápní, tak se nezahřívá. Jenomže když jsem odvápnil tentokrát, tak se to stále vypínalo. Hm, konvice na vyhození. Tak jsem si šel koupit jinou, jenomže mám doma slabé pojistky. "Hlavně, aby ta konvice měla malý příkon," říkám paní Elektroové, "mám slabý jistič." "Ty nic nežerou, tyhle konvice," uklidnila mě paní z Elektry.

To dává smysl, je to koneckonců jenom rychlovarná konvice, ta nic nežere. Vybral jsem si béžovou. Ale pojistky vyhazuje vesele s pravděpodobností 30%. Copak o to, já se rád s baterkou po schodech projdu (mám diodovou čelovku a kocouři běhají se mnou a pletou se mi pod nohy), ale počítačům tyhle spontální resety moc nesvědčí. První se podivil Debian a místo "LILO" napsal jenom "LI". Zkušení linuxáci vědí, já jsem nevěděl, a tak se stavil MaKr s Knoppixem, kouzlil asi hodinu a raději mi tu to cédéčko s Knoppixem nechal.

Pár dnů nato se podivily Windowsy (dva brzké restarty za sebou), odebraly se do věčných lovišť a odmítaly je opustit. Nouzák taky ne, prostě nic. Tak se ten Knoppix opět hodil aspoň na zálohování dat. V tomto kontextu musím blahořečit Muldera, který mi poradil používat dosovského ghosta, takže jsem jel jenom z měsíc staré zálohy systému.

Ale stejně to byla otrava a nechci ji opakovat. Takže co s tou novou resetovací konvicí? To nevím, ale vytáhnul jsem tu starou a našel pro ni využití. Číňani na to používají termosky, v nichž si voda udržuje teplotu kolem 90%. A spařují si tím čaj. Oni vůbec Číňani pijou čaj hodně jinak než my. Pijou zelený čaj a spařují ho více nálevy a vydrží jim to dvě hodiny, ostatně to asi znáte z čajovny.

Já jsem si nikdy doma zelený čaj na čínský způsob nedělal, anžto jsem měl právě potíž udržet tu vodu horkou. Abych furt dával vařit novou vodu, to fakt není můj styl, obzvlášť když v zápalu práce=zábavy občas zapomínám spát a jíst. Ta stará konvice ale vypne tepelnou pojistku těsně před bodem varu, jakmile pak voda trochu vychladne, tak se to zase pustí a voda zůstává velmi horká. Mám prostě varnou konvici rozbitou tím úžasným způsobem, že by mi to půlka Číny záviděla. Přestěhoval jsem ji od postele k počítači a postupně si spařuji zelené čaje.

Jak mi kamarádi dávají xvátkům a k narozeninám čaje, tak jsem vždycky vypil ty černé a zelené jsem si schovával. Nebo qánocům, to taky dostávám čaje. Teď ty zásoby vytahuju a dlouho upíjím. Obzvlášť ujíždím na Pai - mu - tanu. Bílý toť čaj, nálevu zlatavého, chuti listové.

22. 05. 2004

trvaly odkaz

Zbytek po dělení Rédla

Jsem byl na koncertě. Blanka byla tak hodná, že bratra po čase vytáhla na kulturu. No... na kulturu...

On dokud ten Vlasta Rédl mluví, tak je fajn. Ale teda není mu rozumět. A jak začne zpívat, tak už není rozumět vůbec nic, anžto jest vůkol děsný rambajs. Zvukař to zase nevychytal.

Tak mě napadá, znáte od Jernonýma Lešnera písničku Zvukařská? Dá se stáhnout zespoda z jeho stránek, dokud je provozoval.

Jenže u Rédla nejde jen o zvukaře. Jsem Rédla měl hrát za ty staré písničky, co hrával. Ti kytaristi a bubeníci klávesisti kolem něj jsou sice fajn muzikanti, ale je to bez nápadu a navzájem se rušej. Kdyby tam nebyli, bude lépe.

Jedním z důvodů vzniku folku jako žánru bylo vymezení se vůči konzumu a elektrickým Krokům Františka Janečka. V záři barevných světel a v rambajzu elektrických efektů jsou ale dnes složité emoční vektory zcela kolmé -- folkař Rédl se pak ve skalárním součinu stává jednoduchou nulou.

trvaly odkaz

Záchvat bedýnek

Mám u počítače takové laciné reproduktory. Asi je v nich nějaký kondík trochu emotivně naladěný, protože čas od času ty repráky fungují samy od sebe jako rádio.

Jenom škoda, že se to nedá ladit. Skoro stále je tam tedy nějaká arabská stance. Hraje tiše, ale když si vypnu Winamp, je to slyšet. Hua huááá___á meloo___odie krou___ce___nnéééé árabskéééé. Docela maso. Pětkrát denně zpívá i muezin.

Teď jsem si stáhnul pár ukázek z Jumping Drums, což je taky maso. Bubnovací kapela. Když si pustím jinou kapelu, tak to rádio neslyším. V těch bubnech to arabské ale slyšet je a já tu s těmi bubny mám prostě Marákeš. Yuhů!

21. 05. 2004

trvaly odkaz

Kabel je základ

Kamarád MaKr kromě toho, že je Linuxák a Wifi expert a připojuje mě na net, je také básník. Vydal už jednu papírovou básnickou sbírku a svůj talent prokazuje i v mailech uživatelům sítě. Posuďte sami, cituji ten mail:

Dneska jsme s Imhottepem
(jeste jednou diky za pomoc :)
vymenili kabely na zarizenich
co jsou u me na strese
(MaKr2@doliky a p2p spoj k agarovi)

Diky tomu se kapku zlepsil signal
u Yuhua +6dB (15% kvalita)
u Agara +5dB (17% kvalita)
a p2p spoj vykazuje 100% (prehani ;)

Jinde jsem signal nezjistoval -
vsechno chodi - ale tedy
zlepseni je ;)

Mimochodem
tech 5dB jsem usetril
pouhou vymehou 3metroveho kabelu
RG58 za 2.5metrovy H1000 + pigtail ;)

Kabel je zaklad ;)

Nepřipomíná vám to Skácela?

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz