Deníček Yuhůův

archiv za měsíc prosinec 2017

15. 12. 2017

trvalý odkaz

Silnice šestnáckta

Začíná se stavět severní obchvat Prahy. Ne ten skutečný, desetiletí naplánovaný. Stavět se teď bude severní obchvat Slaného, přičemž trasa Slaný - Velvary - Nová Ves momentálně jako severní obchvat Prahy funguje. Je to totiž (a dlouho ještě bude) první pořádná silnice na sever od Prahy (I/16). Ve středu jsem jel náhodou na Velvary a fronta kamiónů a aut stojících v protisměru před slánským kruhákem se táhla až do Blahotic, takže 2,5 km. Vůbec si nechci představovat, kolik desítek minut se tam běžně čeká.

Dostavěno by mělo být asi za dva roky, napřed delší úsek okolo Slaného, pak napojení dál k Velvarům. Infoleták ke stavbě se dá najít na řsd.cz.

To je ta pozitivní stránka věci. Pro mě osobně je to ale citlivé téma, protože silnice zničí krásná místa, kde jsem doslova vyrůstal. Sad, kam jsem chodil krást hrušky, sáňkovací kopec, vyhlídku, na kterou jsem kdysi chodíval i denně, a divočinu v horním Lidičáku, kde jsme mívali ohně. Ale nejde to postavit jinudy. Stavba začíná kácením stromů. Z dálky už je to vidět a mně se tam ani nechce chodit.

11. 12. 2017

trvalý odkaz

Odstavené auto před tunelem

Zajel jsem před Strahovským tunelem ke kraji a stáhnul okénko, abych slyšel, jak mu mohu pomoci. Ten pán blikal výstražnými, prosil o pomoc a vypadal zoufale.

"Salam alaykum! Do you speak Turkish?"

"Wa alaykum salam," odpověděl jsem. "Evet, az Türkçe biliyorum," dodal jsem na znamení, že mu turecky trochu budu rozumět. Otevřel si dveře, byl slušně oblečený, jižanský typ.

Docházel mu benzín, jel z Británie. Představil jsem si, jak teď budeme někde ve vánici na Malovance shánět benzín do petky. Tak jsem se ho ptal, co chce dělat. Jestli ví, kde je tu benzínka. Užíval jsem si, že můžu vyzkoušet svou turečtinu. Ale nerozuměl mi. To mě dost zklamalo, člověk se snaží a ono nic. Aspoň mě těšilo, že můžu pomoci Turkovi v nesnázích a oplatit trochu pohostinnosti, které se mi na cestách od Turků dostalo vrchovatě.

Podal mi vizitku a něco ukazoval na mobilu. Potřeboval zřejmě české peníze. Karta mu prý nefunguje. Po mém tureckém dotazu, jaké má tedy peníze, že mu je vyměním, mě požádal, jestli bych mohl taky mluvit anglicky. S tím jsem neměl problém, ale vysvětlování začalo znovu. Že prý má benzín na posledních 10 km, potřebuje peníze a benzínku už nějak najde podle GPSky.

Ve chvíli, kdy si začal sundavat masivní mosazné prsteny a dávat mi je, jsem konečně začal tušit, o co jde. Chtěl peníze na plnou nádrž a nabízel za to do zástavy svoje "zlato". Že je dobrý muslim a všechno mi pak pošle. Říkal jsem, ať tedy jede za mnou, že pojedeme na pumpu a já to za něj v pohodě zaplatím. To odmítnul a použil v anglické větě ruské slovo tisíc, jako že chce tisíc korun. Sundal si z krku další mosazný řetěz a dával mi ho. Na rovinu jsem už prohlásil, že mu nevěřím. Rusky jsem dodal, že ode mě žádné peníze rozhodně nedostane. Sbalil si prsteny a svůj mobil, odešel, ani nepozdravil. Než jsem se vzpamatoval, nasedl do svého auta a odjel.

Volal jsem pak na městskou policii a prý tyhle typy znají. Mě na tomhle podvodníkovi zaujalo, že se vydával za muslima a za Turka. Zřejmě to na nás Čechy dobře funguje, třebaže část národa se tváří, že má muslimy nerada.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz