Deníček Yuhůův

archiv za měsíc květen 2017

08. 05. 2017

trvalý odkaz

Povídání o rozpadu Sovětského svazu

Proč vlastně Sovětský svaz dopustil rozpad svého impéria a pak dokonce způsobně zanikl? Youtube.

Přednáška Jiřího Peška o rozpadu Sovětského svazu mě zaujala skoro každou minutou. Téma je to důležité, protože dnes lidé o historii Ruska a Sovětského svazu šíří úplné bláboly, ať už z neznalosti nebo záměrně.

Pár věcí, co mě zaujalo: rozpad Sovětského svazu proběhl shora. Byla to jednotlivá vedení svazových republik, která se chtěla odtrhnout. V ústavě z roku 1977 byl totiž článek (později jsem dohledal, že číslo 76), který dával svazovým republikám de jure samostatnost. Sovětskému vedení zřejmě nepřišlo na mysl, že by tuto samostatnost mohly někdy v budoucnu uplatňovat. (Trochu mi to připomíná selhání tvůrců ústavy československé v roce 1969, kteří fakticky vytvořili pět konkurujících si parlamentních komor, ale asi je vůbec nenapadlo, že hlasování nemusí být vždy jednohlasné, jak to bylo tehdy zvykem. Tím podle mě způsobili budoucí rozpad Československa.)

Převrat na konci roku 1989 se nám jevil jako zázrak, protože jsme měli v mysli tvrdou sovětskou moc let šedesátých. Že se mezitím Sovětský svaz rozpadl zevnitř, u nás nikdo moc netušil.

Dále mě zaujala účinnost obilného embarga, které na SSSR uvalily kvůli afghánské válce USA. Neříkám, že paralela s dnešními protiruskými sankcemi je přímá, ale určitou paralelu tam vidím.

Když v podstatě zkrachovala sovětská měna (ceny byly fixní, ale nešlo za ně reálně nakupovat) nastoupily nucené odvody. Jednotlivé svazové republiky v letech 1989 až 1991 požadovaly samostatnost zejména proto, aby nadále nemusely tyto dávky do centra odvádět.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz