Deníček Yuhůův

archiv za měsíc duben 2014

08. 04. 2014

trvalý odkaz

Špadně dohledatelné české podcasty

Tenhle zápisek píšu hlavně pro Michala a Roba, se kterými jsem se dnes na večeři bavil o podcastech. Dříve jsem hledal podcasty přímo v nativní aplikaci iOS Podcasts, ale pak jsem náhodou zjistil, že se tam některé existující podcasty nedají vůbec najít. Jde hlavně o podcasty Českého rozhlasu.

(Krátká odbočka pro nezasvěcené o tom, co je to podcast. Podcast je způsob, kterým se dají automaticky stahovat archivní rozhlasové pořady do telefonu (do počítače, do tabletu) a poslouchat je později, typicky na cestách nebo v posteli. Je to moc užitečná věc, hlavně protože nemusím na nic myslet, stáhne se to samo. Většina rozhlasových pořadů své podcasty má, ale záleží na správcích rádiového webu. Pokud chcete používat podcast, zkuste si na telefonu prokliknout některý následující odkaz. Pokud skončíte v aplikaci na podcasty, tak to ten telefon umí. Stačí potvrdit odběr a nové epizody se budou automaticky stahovat a půjde je pouštět na přání. Zároveň si aplikace pakatuje, co už jsem poslouchal a co ještě ne. Pokud se ale odkaz otevře jenom v prohlížeči, tak buďto smůla, nebo na to musíte nějak přijít. Mně se v mobilu otevírají rovnou v aplikaci.)

Podcast, na jehož nový díl se vlastně celý týden těším, je Leonardo Plus. http://www2.rozhlas.cz/podcast/podcast_porady.php?p_po=101064 Rozhovor redaktora s některým vybraným vědcem je hodinu dlouhý a je to na dlouhé večery. Dost často je tam jako host Jiří Grygar. Vychází jednou týdně o víkendu.

Podobný formát má Studio Leonardo. http://www2.rozhlas.cz/podcast/podcast_porady.php?p_po=101130 Epizody jsou kratší, ale vycházejí každý všední den.

Spíše zábavný je pořad Laboratoř. Má zajímavý formát. Martina Mašková si vždy v pátek pozve herce a vědce a probírá s nimi novinky z vědy z minulého týdne. Mám pocit, že kdyby tam nebyli ti herci, bylo by to zajímavější, protože z mého pohledu jenom vyrušují. Preferuji odborný výklad, ale oceňuji pokus o inovativní pořad, který by mohl bavit i někoho jiného než nerdy mého typu.

Ke snídani si většinou pouštím pořad Den podle z předchozího dne. Ačkoli na první pohled to zní jako nějaká "podlost", jde o publicistický pořad z živými vstupy (v archivu už samozřejmě nejsou živé). Obzvlášť rád mám středeční díl (v podcastu se objevuje ve čtvrtek ráno), který připravuje a uvádí Barbora Tachecí. Častým hostem je komentátor Petr Nováček a když se ti dva potkají ve studiu, vždycky se o české politice dozvím něco nového.

Knihomoly určitě potěší Politická literatura na českých pultech. Tři čtvrtě hodiny čtení vybraných pasáží z nově vydané (většinou přeložené) české knihy se dá poslouchat i hluboko do archivních pořadů. Starší díly jsou navíc skvělé v tom, že recenzovaná kniha už je i v městské knihovně, takže když mě četba zaujme, objednám si knihu hned k rezervaci. Tento pořad má snad svou historii už ve Svobodné Evropě (ze které se ČRo Plus přes Český rozhlas 6 v podstatě vyvinulo), ale starší díly v podcastu nejsou, musí se hledat v archivu.

Zájemcům o historii doporučuji pořad Historie Plus. Zabývá se tématy z moderní historie. Svým konceptem navazuje na starší pořady Českého rozhlasu 6, které vám doporučuji postahovat si v MP3kách na cesty. Hledejte "Rok po roce" a "Zaostřeno na moderní dějiny" (Šustrová, Mlejnek a občas někdo další). Přijde mi to ještě lepší než rozhlasové Toulky českou minulostí.

Abych nedoporučoval jenom podcasty Českého rozhlasu, tak musím zmínit podcast Josefa Šlerky Na přetřes. Zve si různé zajímavé komentátory nebo politology nebo jinou podobnou zvěř a dělá s nimi rozhovory. Josefa to zdá se baví, akorát se v přehrávači nějak blbě řadí nové díly, tak nebuďte zmateni, když se nové epizody objeví kdesi mezi starými.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz