Deníček Yuhůův

archiv za měsíc únor 2009

19. 02. 2009

trvalý odkaz

Že jste Čech, dostanete slevu

Klasická nedělní procházka na Petřín, přes Hradčany na Hrad. Kolem krámku se starými nástroji jsem chodíval i dříve, ale vždycky bylo zavřeno. A hlavně ten krámek vypadal, že mají jenom takové muzejní kousky pro bohaté turisty, kdoví zda to hraje, tak jsem tam snad ani nikdy nechtěl. Tentokrát ale zevnitř zněla zajímavá hudba. Nebylo to z repráků, hrál to kdosi uvnitř. I když byla neděle, zevnitř se svítilo, dveře šly otevřít a už jsem tu paní s houslemi zdravil.

Nechal jsem si z výlohy vyndat loutny. Tedy ony to loutny nejsou, jenom nástroje s tělem podobným loutně a laděné jako kytary. Jedna hrála lépe než druhá (obě tedy trochu špatně, ale jedna prostě hrála lépe) a taky lépe ladila. Měla vyřezávanou hlavu do tvaru hlavy kočičky. Hezký kousek. A jenom 19 tisíc stála! Tak jsem si řekl, že nepotřebuju třetí stejně laděný nástroj, stejně bych na ni asi moc nehrál.

"Že jste Čech, dostanete slevu," řekla paní prodavačka. "Tak pět tisíc, s majitelem se domluvíte." To bylo milé. Chvíli jsem přemýšlel. Na to, jak byla stará, dobře ladila. Prý jim v tom krámku jde o to, aby ty nástroje ožily, ne jenom aby si je turisti věšeli doma na zdi. Ještě jsem koukal po violách, vyzkoušel jsem jednu kytaru s dvojitým krkem a loutnovým laděním a jeden akordeon a už jsem paní nezdržoval, zavírala a pospíchala na autobus do Kostelce. Loutnu jsem nekoupil. Ale pro tu violu bych se někdy stavit mohl. Teď už vím kam.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz