Deníček Yuhůův

archiv za měsíc červen 2008

26. 06. 2008

trvalý odkaz

Čaj prý upražit

Protože se ve Slaném ruší Čajovna u slunečnice (ach, jaká obrovská škoda), rozprodávají tam čaje za poloviční cenu. Koupil jsem si turecký čaj, protože mi v Turecku chutnal. "Kolik ho chceš?" ptal se čajovník. "Asi všechen co máš," já na to, "kolik stojí?" "Pro tebe za dvacku na sto gramů." "No, tak všechen," já na to. A šel jsem zatím v čajovně hledat nějaké své knížky, než to naváží.

"Tak to bude čtyřista padesát." Hu, řekl jsem si, 450 Kč jsem přeci jen za čaj dávat nechtěl. Ale ukázalo se, že bude stát 90 kč a ta číslovka 450 znamenala 450 gramů. Přinesl jsem si turecký čaj domů a zvědavě ochutnal. A nic moc. Pruda. Dneska jsem se svým utrpením nad nedobrým půlkilem čaje svěřil Jeronýmovi a Páje. "A upražil jsi ho?" zeptal se Jeroným. "Neupražil," já na to. "Hm, tak ho zkus upražit," zpražil mě. Čaj prý pak nabude objem a chuť. "Normálně na pánvičce, že jo?" "Jo, normálně na pánvičce."

Večer byla bouřka. Už cestou z Prahy jsem si naplánoval večer bez počítače, protože mi stejně bylo jasné, že po takové průtrži mračen bude blbnout klávesnice. Tak jsem si říkal, že bych si mohl upražit čaj. Normálně na pánvičce. Jenomže to se tříská s jiným experimentem, který jsem započal nedávno. Hodně mých známých si moc pochvaluje myčku na nádobí. Že prý je to skvělá věc. Rozhodl jsem se v rámci svého výzkumu nepořádku zjistit, jak to funguje (zatím bez myčky). Pokouším se ověřit teorii, že přínos myčky je dvousložkový a větší přínos je ten méně oceňovaný. První složka přínosu je tvořena relativně obrovským odkládacím prostorem na špinavé nádobí, které tím pádem není chaoticky rozprostřeno všude možně. Druhá složka přínosu myčky je ten fakt, že se to samo umyje. A je možné, že to není to podstatné a že podstatné je mít ten velký odkládací prostor na špinavé nádobí. Tak jsem vyčlenil celou jednu skříňku na špinavé nádobí a pozoruju to. Zatím to vypadá zajímavě, možná mám pravdu.

Nepříjemným efektem tohoto stavu je, že zrovna nemám čistou pánvičku na pražení čaje. Pánvička je správně odložená ve skříňce na špinavé nádobí. Mohl bych ji sice umýt, abych mohl vyzkoušet upražit ten čaj, ale možná to zatím odložím. Kdo by ostatně večer pil turecký čaj, že? Ještě by se mi pak nechtělo spát. Beztak jsem dneska dost dlouho spravoval klávesnici.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz