Deníček Yuhůův

archiv za měsíc prosinec 2007

19. 12. 2007

trvalý odkaz

Vánoční koncerty

Budeme zpívat ve Slaném a u Slaného. Taková ta naše klasika, ale už více Michny a méně klasických koled. Vlastně žádné klasické koledy, když o tom tak přemýšlím, letos nezpíváme.

Tuhle sobotu, to je 22. prosince v šest večer v kapli na náměstí. Kdo to ve Slaném neznáte, tak to je největší žlutej barák na hlavním náměstí dole. Vstupné je, kolik kdo dá. V místních tiskovinách se náš koncert důsledkem politováníhodného omylu objevil jako Jan Judl a spol., i když s námi Džany nikdy nezpíval. Nevadí, možná na svůj koncert přijde.

Reprízu máme v neděli 23. prosince ve tři odpoledne v Lidicích u Slaného. Nejsou to ty Lidice u Kladna, bacha. Lidice u Slaného jsou malá vesnička, do které v podstatě ani nevede silnice, ale je tam krásný malý kostelík.

13. 12. 2007

trvalý odkaz

Že prý málo píšu

Pchá. Možná píšu málo do deníčku, ale jinak jsem grafoman. Ale stejně mi říkáte, že málo píšu. Třeba příhoda: nabouralo do mě nějaké modré auto na dálnici, čekali jsme na policajty, pršelo, tma, pruda. Přijel otec druhého řidiče, představili jsme se (vlastně jsme se znali) a hned druhá věta, že málo píšu do deníčku. Ach jo. Takže jestli nemáte co číst, mám pro vás pár tipů. Napřed něco, co jsem nenapsal.

V první řadě si pročtěte web Moravia magna. Vypadá to nudně, ale je to žrádlo. Vždycky jsem se ztrácel v prvních Přemyslovcích, ale tenhle web s mnoha původními materiály mi udělal jasno. Je fakt škoda, že umřel Dušan Třeštík, když se zrovna v Praze dělají genetické testy na kostech Přemyslovců. Těším se, jak ty testy (mají skončit asi za půl roku) dokážou, že Přemyslovci pocházejí z Velké Moravy. Přesně, jak to tvrdí tenhle web.

V pondělí jsem měl tu čest poznat provozovatele jiného webu, který pročítám zhruba každý týden. Podívejte se na Osla na adrese osel.cz. Vždycky mě dostane, jak jsou na konci článku související články, které mě nutí klikat dál a dál do hloubky. Josef říkal, že přesně to je cílem, totiž abych dostal depku z toho, jak málo toho vím. Bezvadné čtení.

Jestli za každou cenu chcete číst něco ode mě, tak mám rozepsanou spoustu nedokončených knih, znáte to. K tomu pár nedokončených webů. Dost by mě zajímal váš názor na mou stránku o práci na prace.rovnou.cz. Původně jsem chtěl napsat stručného průvodce trhem práce, ale nějak se mi to vymklo. Fakt bych ocenil nějaké reakce mailem.

Taky trochu cestuju a snažím se zápisky z cest strkat na web. Zrovna se snažím dodělat webík o Bulharsku, ale pravda, tam toho na čtení moc není. Ještě jsem tam neudělal komentáře, takže reakce kdyžtak taky mailem. Příhody z Bulharska a z jiných cest možná začnu strkat sem do deníčku, aby tu aspoň něco bylo. Ale jde to pomalu -- v podstatě na dva týdny cestování připadají asi tak dvě čtvrtletí intenzivního psaní.

Když mám chvilku, tak házím nějaké nepříliš důležité fotky na web, aby mi donekonečna nehnilo na disku. Jenomže jak se ke každé fotce snažím něco pastva, jde mi to jak psovi napsat. Poměr zážitku a jeho zpracování na web je ještě horší -- na deset sekundových cvaknutí (devět snímků z deseti pak smažu) připadá deset minut psaní popisku.

Kromě tohoto nepoměru si všímám jedné zajímavé věci na cizích blozích. Polovička blogových příspěvků jsou výmluvy, že autor málo píše. Asi to máme zabudované někde v genech, já taky.

12. 12. 2007

trvalý odkaz

Záznam do kalendáře

Abych šel s dobou, začal jsem si zaznamenávat své plány a povinnosti do googlího kalendáře. Taková hezká klikací on-line aplikace. Třeba se dozvím, že někde musím být, tak se ve Firefoxu prokliknu do kalendáře a poznamenám si to. Vypadá a funguje to úžasně, má to ale jednu velkou nepříjemnost.

Dříve jsem si všechny plánované akce z několika budoucích týdnů prostě pamatoval. Není to tak těžké, pět týdnů dopředu je nějakých 35 dnů a to se do hlavy vejde snadno. Vždycky jsem přesně věděl, kdy mám kam jít. Pak jsem počátkem října začal používat ten webový kalendář a ... na několik akcí jsem kvůli němu nepřišel.

Já vím, že si můžu nechat posílat mailové upozornění. Ale i když si ho pošlu, tak prostě na akci zapsanou v kalendáři jednoduše zapomenu. Co nemám v hlavě, mám v kalendáři! Funguje to bezvadně: dozvím se, že bude nějaká akce, napíšu si to do kalendáře a ... a zapomenu. Úplně snadno, jako se pouští z hlavy včerejší sen, tak snadno se mi ztratí informace, že musím příští pondělí někde být. Mám to přece v kalendáři, tak proč bych na to myslel. Pak najednou buch a je úterý. Ups... zapomněl jsem. Zajímavé.

To jsou všechny příspěvky z měsíce prosinec 2019. Příspěvky z dalších měsíců jsou odkazované z archivu měsíců a z hlavní stránky deníčku.

E-mail: janovsky@gmail.com
Deníček https://yuhu.cz/denik.htm
Yuhůova stránka: https://yuhu.cz